21 house

PrizeOfficial Selection in Build (architecture)
CompanyFCstudio
ArtistFlavio Castro
CategoryProfessional
Design TeamFlavio Castro, Julia Vilanova
Video URLView

The use of the 1,000m² lot is very direct. A rectangular prism that occupies only a third of lot´s width, freeing the remaining area for leisure and garden. The upper volume seems to float above the ground. The metallic structure defines the edges of the volume and supports the sun shading structures, which are mobile to generate the right amount of privacy and sun-blocking. The dynamic facade makes this house adaptable to the surroundings and residents. As the main intention is spatial integration, glass is one of the main materials, which surrounds the barbecue area, in the house´s core.

Bio
Flavio Castro had the opportunity to start designing and building early, with only 20 years old. Flavio defends that practical experience completes academic theory, and has always worked in these two areas, with experience in architectural firms inside and outside Brazil. After three years of Masters in Barcelona, he returned to Brazil and settled in São Paulo, founding FCstudo in 2009. The collaboration system that exists within the office allows a constant exchange of information among professionals who join the team depending on each project´s demand.